-
Tarım Ekonomisi Bölümü, 1991 yılından bu yana Ziraat Fakültesi bünyesinde eğitim vermektedir.
-
Bölüm bünyesinde “Tarımsal İşletmecilik” ile “Tarım Politikası ve Yayım” adı altında iki Anabilim Dalı bulunmaktadır. Her Anabilim dalı kendi alanında eğitim, öğretim ve araştırma birimi niteliğindedir.
-
Tarım Ekonomisi Bölümünde halen 9 öğretim üyesi, 1 Öğretim Görevlisi ve 3 Araştırma Görevlisi bulunmaktadır.
-
Tarım Ekonomisi Bölümü genel olarak, tarım sektöründeki özel ve kamu kuruluşlarının tarım ekonomisiyle ilgili çalışma alanlarında hizmet verecek Tarım Ekonomisti Ziraat Mühendislerini yetiştirmek, uluslararası, ülke ve bölge düzeyinde tarım ekonomisine ilişkin sorunlara yönelik çalışmalar yapmak, bu konularda yüksek lisans ve doktora yaptırarak uzman tarım ekonomistleri yetiştirmek amacıyla faaliyette bulunmaktadır.
-
Bölüm öğretiminin genel amacı; tarımsal faaliyetin teknik yönleri ve tarımın diğer bilim dallarının ortaya koydukları sonuçların ekonomik prensipler uyarınca nerede, ne zaman ve nasıl uygulanabileceğini ortaya koymaktır.
-
Tarım Ekonomisi, ekonomi biliminin temel ilkelerini kullanarak tarımsal problemlere çözüm arayan bir bilim dalıdır. Tarım Ekonomisti; hem tarımın tarla bitkileri, bahçe bitkileri, hayvancılık ve tarım ürünlerini değerlendirme gibi teknik konularını, hem de ekonominin planlama, yönetim, finansman, muhasebe, işletmecilik, pazarlama tarım politikası, tarım hukuku, köy sosyolojisi, tarımsal yayım gibi konularını bilmek durumundadır. Ayrıca Tarım Ekonomistleri, tarım sektörünü geliştirmek, çiftçilerin yaşam düzeyini iyileştirmek ve tüketicileri aşırı fiyat artışından korumak, tarımsal ürünler dış satımını artırmak amacıyla devletin uyguladığı plan ve programlar ile ilgilenmektedir.
-
Günümüzde kamudan ziyade özel sektöre yönelik olarak Ziraat Mühendisi Tarım Ekonomistleri yetiştirilme hedefi ile çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Bu sebeple Ziraat Mühendisliği eğitiminde özellikle girişimcilik, işletmecilik ve yöneticilik vasıflarının öğrencilere kazandırmaya çalışmaktayız.
-
Tarım Ekonomisi Bölümü, teknik konuların yanı sıra sosyal nitelikli konulara da yer verdiğinden öğrencilerini daha fazla düşünmeye, konuşmaya, fikir üretmeye, yaratıcılık ve liderlik vasıflarını geliştirmeye yönelik olarak katılımcılık ilkesi doğrultusunda aktif eğitim sunmaktadır. Kalkınmanın odak noktası olan insanın gelişimine böylesine önem veren Tarım Ekonomisi bölümü öğretim elemanları öğrencilere sadece bilgileri aktarmakla kalmayıp aynı zamanda bilgiye nasıl ulaşacaklarını ve nasıl kullanacaklarını öğretmektedirler.