Türkiye Sigorta-DÜNYA işbirliğiyle düzenlenen Türkiye "Sigorta” Sohbetleri Samsun’a Prof. Dr. Mehmet BOZOĞLU katıldı.

Author: omutarimeko | Date: October 17, 2022

Türkiye Sigorta-DÜNYA işbirliğiyle düzenlenen Sigorta Sohbetlerine katılan Bozoğlu, tarım ve sigorta kapsamında konuşma yaptı.

Konuşmasından bir kesit aşağıda sunulmuştur.
TARIM, tabiat ve doğayla iç içe olan bir üretim faaliyetidir. Türkiye’de tarım dediğimiz zaman, kendi nüfusumuzun yanı sıra turist ve sığınmacılar ile birlikte yaklaşık 150 milyon kişinin gıda ihtiyacının karşılanmasından söz ediyoruz. Kendi ihtiyacımızı karşıladıktan sonra kalan kısmını da ihraç ediyoruz. Bizim artık üretime uluslararası bir bakış açısı ile yaklaşmamız gerekiyor. Üretimi yönlendiren mekanizma piyasalar. Tarımı desteklemek için devlet de bütçe ayırıyor ve bu desteklemelerle tarım sektöründe üretimin devamlılığı sağlanmaya çalışıyoruz. Türkiye’de yaklaşık 38 milyon hektarlık bir arazide üretim yapılıyor. Yaklaşık 2 buçuk milyon civarında tarım işletmesi var. Tarım işletmelerinde ortalama büyükbaş hayvan varlığı 20 milyon. Öte yandan küçükbaş hayvan sayımızda da önemli bir artış bulunuyor. Tarımda üretim ve piyasalarla ilgili risk ve belirsizlikler çok fazla.

bozog%CC%86lu%20sigorta

Tarımın piyasası ve geleceği çok belirsiz olan bir sektör. Pazar, finansman, insan ve bazen hükümet politikalarından kaynaklı riskler de olabiliyor. Riskleri yönetmekle ilgili üreticilerin farklı stratejileri var. Burada riski yönetmek için işletmeci ve üreticiler ürünü çeşitlendirmek, sabit yatırımlarla ilerlemek gibi farklı stratejiler uygulayabilir. Diğer taraftan üreticiler risklere karşı sigorta yaptırmalı. Üretici, karşı karşıya kalmış oldukları zararları sigorta yaptırarak tazmin edebilir. Zararın yeterince tazmin edebileceği sigorta mekanizmalarının geliştirilmesi önem arz ediyor. Diğer taraftan, üretici risk yönetimi yaparken geleneksel, duygusal yaklaşabiliyor. Ancak, rasyonel yaklaşımlarla risklerin üstlenilmesi çok önemli.